Mere produkt information fra IberiQ her:
Klassifikationer
Der findes flere forskellige klassifikationer på Iberico gris, men fælles for dem alle er, at det alt sammen er topkvalitet og dyrevelfærd på højeste niveau, når vi taler grisekød.
Man deler fersk Iberico op i 3 kategorier:
- BELLOTA - CEBO DE CAMPO - CEBO
Og for tørrede skinker og bove, har man til og med 4 kategorier:
- BLACK SEAL: Bellota gris 100% Iberico Race - RED SEAL: Bellota gris 50% eller 75% Iberico Race - GREEN SEAL: Cebo de Campo gris 50% el. 75% Iberico Race - WHITE SEAL: Cebo gris 50% el. 75% Iberico Race
BELLOTA: For at grisen kan klassificeres som Bellota skal den have levet under det som kaldes for "Montanera" - det er perioden fra oktober/november og frem til februar/marts, hvor der er agern at spise i de såkaldte Dehesa som er de skove grisene lever i. Ydermere skal grisen spise agern de sidste 2 mdr. af sit liv, feks hvis den har spist agern i 4 mdr. men først bliver slagtet i juni, vil den blive klassificeret som Cebo de Campo. En Bellota gris skal også have 1 hektar pr. gris at leve på - hvis der blot er én gris for meget, vil den også her klassificeres som Cebo de Campo. Der findes ikke nogen andre masseproducerede grise i verden der lever så godt som Iberico Bellota og Cebo de Campo.
CEBO DE CAMPO: Først og fremmest er klassifikationen Cebo De Campo de grise der ikke går igennem nåleøjet som Bellota - de har levet det samme frie liv ude på markerne, men de er f.eks slagtet over 2 mdr. efter agern sæsonnen ”Montanera” er ovre, eller de har gået på et lidt mindre areal end 1 gris pr. hektar, men derudover er der ingen forskel.
CEBO: Cebo kvalitet er stadig en rigtig god kvalitet, men her kan det også dreje sig om grise der ikke er friland´s grise men som lever under rigtige gode forhold hvor dyrevelfærd stadig er i højsædet.
Iflg. Spansk lovgivning skal klassifikationen Iberico indeholde min. 50% Iberico Race (moderen 100% Iberico Race og faderen skal vær Duroc). Du kan selvfølgelig også finde 100% Iberico, dog er efterspørgslen ikke lige så stor som 50% - 75% Iberico, da man foretrækker lidt mere fedtmarmorering på grisen, og det fås bedst ved at der er Duroc med. Det er faktisk kun ca .10% af den samlede produktion, som er 100% Iberico - så det fortæller lidt om efterspørgelsen på Iberico med mere marmorering.
En Iberico gris vejer min. 160 kg. ved slagtning og er mellem 12-15 mdr. gammel.