AOC & AOP
AOP, AOC, IGP – forkortelserne er mange, og det kan forvirre. Men de mange forkortelser for kvalitetsbeskyttelse er i virkeligheden sat i verden for at gøre det nemmere for forbrugeren. En ost med kvalitetsmærke bærer en garanti for produktets kvalitet, men også for ostens autenticitet. Det kræver nemlig, at osten stammer fra et bestemt område, som med sin særlige natur og menneskelige faktorer gør osten til det, den er. Der er ofte krav til råvarerne, dyrets race, foder og produktionsmetoden.
I Frankrig hedder kvalitetsmærket AOP (Appellation d’Origine Protégée), mens det i Italien hedder DOP (Denominazione d’Origine Protetta), i Spanien DOP (Denominación de Origen Protegida) og i Danmark BOB (Beskyttet Oprindelsesbetegnelse). Tidligere havde de forskellige europæiske lande deres egne ordninger (f.eks. AOC i Frankrig), men nu har EU samlet beskyttelsen i et fælles mærke, som altså forkortes forskelligt på forskellige sprog.
Der findes også en anden kvalitetsbeskyttelse, nemlig IGP (Indications Géographiques Protégées) eller på dansk BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse). Her er produktet knyttet til et bestemt geografisk område, hvor det er nok, at kun råvarerne og/eller selve processen foregår i området. Et eksempel på en ost med IGP-mærket er Emmental de Savoie IGP.
​
​
​