top of page

VANILJEMANDEN

Vanilje fra vaniljemanden B. Hansen – Fransk Polynesisk Vanilje 
 
Dette er historien om en drøm, der gik i opfyldelse. Om danskeren Brian Hansen, kendt fra dokumentar filmen på DR2 om "Vaniljemanden".  
 
Som helt ung forlader Brian et svært liv i Danmark. Brian vil væk fra en skæv løbebane. Det bliver til fordel for et liv som legionær i fremmedlegionen. Fremmedlegionen fører Brian Hansen til Fransk Polynesien, hvor han møder sit livs kærlighed Moeata. De bliver gift, og sammen har de nu i mange år arbejdet med forædling af vanilje og også drevet en vaniljeplantage på øen Tahaa i det fantastiske polynesiske ø-rige. 
 
Forædling af vanilje og drift af vaniljeplantagen er et familieforetagende. Familien som bor i plantagen, har 3 børn, svigerbørn og børnebørn. Moeata´s store polynesiske familie hjælper også til i plantagen. Forædling af vanilje har været foretaget af familien i flere generationer. 
 
De klimatiske betingelser på Tahaa har vist sig at være særligt velegnede til vaniljeproduktion. Temperaturen er høj, men utrolig behagelig året rundt, og der er en evig frisk brise fra det omkringliggende krystal klare hav som omgiver Tahaa.  
 
Familiens vaniljeplantage ligger på de smukke stejle skrænter i regnskoven, hvor vaniljeplanterne vokser blandt kokospalmer og slynger sig om stammerne på akacietræer. Planterne dyrkes efter de oprindelige metoder, hvor vaniljen får næring fra akacietræet og lever af regnvand og den naturlige næring fra jorden. 
 
Hele processen fra plantning af orkideplanterne, bestøvning af hver enkelt blomst, håndplukning af vaniljestængerne og den videre forarbejdningsproces helt ned til den daglige afsluttende massage af hver enkelt vaniljestang, varer ca. 12 måneder. 
Den polynesiske vanilje er lidt kortere, tykkere og blødere end Bourbon vaniljen. Vaniljen indeholder heliotropin som giver flere aromadufte, mere sødme og flere blomster. Polynesisk vanilje smager af blomster, frugt og marcipan med undertoner af tobak, kirsebær, svesker, rosiner og anis. 
Brian Hansen har længe haft en drøm om at blive anerkendt for sin vanilje i Danmark. Prøv den og bedøm selv! 

IMG_4563 (2)
IMG_4719 (2)
IMG_4361
IMG_4389 (2)
IMG_4355 (2)
IMG_4353 (2)
IMG_4221
IMG_4127 (1)
IMG_3840
IMG_3820
IMG_4353 (2)
bottom of page